13 Eylül 2018

DECIEM`in Garip Hikayesi

Brandon Truaxe, DECIEM şirketinin kurucusu

Tüm dünyada bir anda popülerleşen, dolayısı ile etkisi bize de gelen The Ordinary ürünleri ile ilgili  kapsamlı bir yazı yazmak istiyordum uzun zamandır ama önce The Ordinary markasının ait olduğu DECIEM`in kısa sürede yükseliş ve ardından gelen sapıtma hikayesinden bahsetmek istiyorum. 

Deciem 2013 yılında Brandon Truaxe tarafından kurulmuş bir firma. 10`dan fazla alt markası ile cilt bakımı, makyaj, saç ve vücut bakımı, gıda takviyesi gibi kategorilerde üretim yapıyor. Deciem`in en bilinen alt markalarından bazıları;

NIOD
HYLAMIDE
THE CHEMISTRY BRAND ve tabii ki
THE ORDINARY


The Ordinary çok uygun fiyatlara aktif içerikler sunan (hyaluronik asit, retinol, glikolik asit gibi) cilt bakım ürünleri sattığı için içlerinden en popüler olanı sanıyorum. Markanın genel felsefesinin de alışılmışın ve kalıpların dışında olmak olduğu düşünülünce bu işi oldukça iyi kıvırdıkları inkar edilemez bir gerçek.

Bir müşteri gözü ile baktığımda online satış siteleri oldukça profesyonel, ürün ambalajları sade. Ürün içerikleri ve açıklamaları oldukça detaylı. Ürün fiyatları ise 10-15$ aralığında (The Ordinary için konuşuyorum) ki geçen yıllarda 10$`ın da altındaydı. TL`ye çevirdiğimizde bile uyguna gelirken, onlar için ne kadar ucuz siz tahmin edin. 

Çoğu insan 10$`a, güvenip de anti aging serum almaz ama işte The Ordinary, "bu ürünlerin ederi zaten o kadar, biz diğer markalar gibi sizi kazıklamıyoruz" havasını ve güvenini veriyor/veriyordu. Bir de şirketin adı  "Olağandışı güzellik şirketi/The Abnormal Beauty Company" zaten. Ürünleri takip ettiğim kadarıyla hep yok satıyordu, almak için bekleme listeleri falan oluşturuluyordu çeşitli online satış sitelerinde. Ben de kardeşim her yurt dışına gittiğinde bolca sipariş veriyordum geçen yıllarda.

Daha sonra tüketici tarafında çok da önem teşkil etmeyen ama marka için büyük bir adım olan bir gelişme oluyor. DECIEM`in bu hızlı yükselişini fark eden Estee Lauder 2017 Haziran`da Deciem ile işbirliğine gidiyor. Bu iş birliği ardından da hala sitelerinde bulunan bir mektup yayınlanıyor. Bu mektup Deciem`in kurucusu ve CEO`su Brandon Truaxe tarafından son derece duygusal bir dille yazılmış ve özetle şöyşe diyor;

"Deciem`i kurmak ve büyütmek için çok çalıştık, çok emek verdik ama artık hepsine kendi başımıza yetişemiyoruz. Büyümek ve yola devam etmek için bir işbirliğine ihtiyacımız vardı, Estee de bize kucak açtı. Formüllerimiz, ambalajlarımız, marka felsefemiz değişmeyecek, fiyatlarımız artmayacak. Hayvanlar üzerinde deney yapmamamaya devam edeceğiz...vs vs Estee Lauder tüm kontrolü bize bıraktı, birbirimize güveniyoruz"

Aslında buraya kadar herşey güzel hoş, markanın instagram hesaplarını da takip ediyorum, cidden müşteri dostu bir hava estiriyorlar vs. Fakat  Ocak 2018`de kurucu Brandon`ın şirketin Instagram hesabını (@deciem) artık kendisinin yöneteceğini açıklması ile işler çığırından çıkıyor. 

Brandon markanın instagram hesabını kendisinin devraldığını, bu işi yapanları işten çıkardığını söylüyor ve her gün birbiri ardına anlamsız paylaşımlar gelmeye başlıyor. Başka bir cilt bakım markasına (Drunk Elephant) "O ürüne daha fazla para vermek için ancak sarhoş olmalısınız" gibi bir laf atıyor -daha sonra özür dileyip filleri korumak adına 25.000$ yardımda bulunuyor-

Yanında çalışan birisinin fotoğrafını paylaşıp, onu şöyle severim, böyle severim deyip, eşcinsel değilim diye de not düşüyor. Bu arada da bu çocuğun ailesine yardım için 500.00$ verdiği bilgisini de ekleyiveriyor.

Instagram hesabından kendisini eleştiren yorumlara kaba saba cevaplar veriyor, kullanıcıları engelliyor hatta iyice ileri gidip "Brandon iyi misin?" diye yorum yazan siyahi kadına "ben iyiyim de sen pek iyi gözükmüyorsun, lütfen bilmem ne ürünümüzü kullan" diyor. Tavsiye ettiği ürün cilt rengini açmak için kullanılan bir ürün.

Zaman ilerledikçe şirketten ayrılmalar ve kovulmalar devam ediyor. Şirketten ayrılanlar tarafından, Brandon`ın  çalışanları fiziksel özelliklerinden dolayı aşağıladığına, kaba ve dengesiz davrandığına dair açıklamalar yapıldığı söyleniyor.

Bu ve benzer daha bir çok olay yaşanırken, Brandon Instagram takipçileri tarafından eleştirilmeye devam ediyor haliyle. Brandon`da boş durur mu? Kendisini eleştirenlerden birinin fotoğrafını ve kullanıcı bilgilerini tehtitvari bir biçimde sosyal medayda paylaşıyor. -Bu yaptığı da çok tepki çekince paylaşımı hemen kaldırıp özür diliyor ve bu kişye 20.000$ değerinde ürün teklif ediyor-

Üstelik tüm bu keşmekeşin içinde bir yerde de "bazı formüllerimiz tam test edilmeden acele ile piyasa sürüldü" gibi de bir cümle sarf ediliyor.

İşin ilginç yanı ise, -benim uzun zaman önce takip etmeyi bıraktığım- deciem Instagram hesabı anladığım kadarıyla hala Brandon tarafından yönetiliyor. Çünkü bolca kendi fotoğrafları, videoları ve alakalı alakasız postlarla dolu bir hesap. Zaten yukarıda bahsi geçen sıkandallara konu olan gönderilerin de çoğu hala hesapta duruyor (@deciem).

Deciem bazı kullanıcılar tarafından protesto edilse de (hatta ürünlerini yakanlar bile olmuş !?), hala Estee Lauder bünyesinde ve statüsünü CEO`dan "Çalışan"a çevirdiğini söyleyen Brandon önderliğinde yoluna devam ediyor.  Tüm bu okuduklarımdan sonra The Ordinary ve DECIEM benim için cazibesini ve güvenirliğini kaybeden bir marka oldu açıkçası.

Markadan tekrar ürün alır mıyım emin değlim ama şimdiye kadar kullandığım 6 tane The Ordinary ürününün yorumunu bloga ekleyeceğim. Bu yazı da bir ön bilgi olarak burada dursun istedim. 


Güncelleme :
***********
Brandon, 8 Ekim 2018`de  Deciem`in resmi instagram hesabından yine çok garip açıklamarda bulunup, çalışanlarının mali suçlar da dahil olmak üzere büyük suçlara karıştığını vs söyleyip, Deciem`in tüm faliyetlerin durdurulduğunu açıkladı. Sonrasında Deciem`in instagram hesabı ortadan yok oldu ve internet sitesi kapandı.

Fakat burün tekrar baktığımda (15 Ekim) sitenin açıldığını ve eski formatı ile devam ettiğini görüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerli