1 Ekim 2018

The Ordinary // Hyaluronic Acid 2% + B5




Geçtiğimiz yıllarda hızla popüler olan ve yine aynı hızla, deyim yerindeyse eline yüzüne bulaştıran The Ordinary (Deciem) markasından birkaç tane ürün satın almıştım zamanında. Eline yüzüne bulaştırmaktan kastım, markanın kurucusunun geçen yıl sergilediği dengesiz ve profesyonellikten çok uzak davranışlar silsilesi. Bilmeyenler için o hikayeyi de şurada arıntılı şekilde anlatmıştım. 

Denediğim ürünlere gelirsek, içinde hem kullanıp sevdiklerim hem de kullanamayıp elimden çıkarttıklarım var.  Hyaluronik asit ise denediğim Ordinary ürünleri içinde tartışmasız en memnun kaldığım oldu sanıyorum.

Hyalüronik Asit nedir ? Ne işe yarar ?
Hyalüronik asit  de son birkaç yılda popülerlik kazandı sanki. Dolayısı ile artık çoğumuz ne olduğunu ve ne işe yaradığını gayet iyi biliyoruz ama yine de bilmeyenler ya da yeni başlayanlar için yazalım. Hyalüronik asit (HA) vücutta kendiliğinden bulunan ama yaşa ve çevresel faktörlere bağlı olarak azalan bir madde. Temel esprisi ise su tutma kabiliyetinin çok yüksek olması.  bir gram HA`nın yaklaışk olarak altı litre su tutabildiği söyleniyor.  Nemli bir cilt ise anti-aging için temel yapı taşı bildiğiniz gibi. Dolayısı ile daha canlı, daha elastik, daha yumuşak ve daha genç bir cilt vaad ediyor.
İşin güzel tarafı ise ismi asit olmasına rağmen pH`ı düşük olmadığı için cildi irrite edici bir madde olmaması. Yüz yıkama jellerinde, göz kremlerinde, nemlendiricilerde vs birçok ürünün içinde kullanıldığı gibi bu şekilde serum formunda da satılıyor.




The Ordinary Hyaluronic Acid özelinde bahsedecek olursak;
Bu ürün %2`lik HA ve ek olarak vitamin B5 içeriyor. Vitaminin işlevi ciltte dış yüzeyde de hissedilen bir yumuşaklık hissiyatı sağlamak. Yoksa HA kendi başına nem veren made değil, üzerine sürdüğünüz nemlendirici ürünün işlevini daha iyi yerine getirmesini sağlayan bir ürün. Ordinary ürünün açıklama kısmında düşük-orta ve yüksek molekül ağırlığındaki HA`lerin kombinasyonunu kullandıklarını belirtmiş. Aslında sadece bu ürün için değil, cilde nüfus eden her ürünün etki derecesi için molekül büyüklüğü önemli. Cilde nüfus edemeyecek büyüklükteki maddelerin etki etmesi pek olası değil. Bu ürün için ayırd edici olsun diye yazılmış fakat bu bilgi çoğu ürün için ulşaılabilir olmadığından kıyaslama yapmak da pek mümkün değil.

Ülkemizde bulunan/bulunmayan diğer HA serumlarına baktığımda % bilgisi de birçoğunda mevcut değil, o yüzden her ürünle kıyaslama yapmak yine çok mümkün olmasa da %2`nin çok da iyi bir oran olmadığını söyleyebilirim. "Yüksek HA içeriği" diye lanse edilen ürünlerde %20`ler civarında çünkü.

Ürünün yapısına ve benim gözlemlediğim etkilerine gelecek olursak;
Ürün damlalıklı bir cam şişede geliyor. Yapısı akışkan ve viskozitesi düşük ama uygulama sırasında sorun çıkartacak kadar da değil. Bariz bir kokusu yok, kıvamı bence yapışkan ya da rahatsız edici değil. Ben birkaç damlayı tüm yüzüme uyguladıktan sonra 30-40 sn kurumasını bekliyorum (aslında bu süre daha fazla olsa daha iyi olur ama benim pek o kadar sabrım olmuyor). Daha sonra da üzerine hangi nemlendiriciyi kullanacaksam onu sürüyorum. Bu ürünün pH`ı 6.5-7.5 aralığında, dolayısı ile kullanımı herhangi bir konforsuzluk yaratmadı.

Cildin nem dengesini koruma ve nemliliğini yüksekltme anlamında bence gözle görülür fayda sağlıyor. Özellikle geçen kış cildimin çok ciddi kuruduğu bir dönemde, nemlendirici öncesinde HA serumu kullandığımda net şekilde gözlemlemiştim. Benim cildim genellikle yağlıya dönük ama zaman zaman kuruma eğilimi de gösteriyor. Fazla geleceğini düşündüğümden değil ama çok fazla üst üste ürün kullanmayı sevmediğimden kışa sakladığım ve sadece geceleri bir serumdu (sabah/akşam kullanılabiliyor).

The Ordinary Hyaluronic Acid serumun güncel Amerika fiyatı 11$(30ml) civarında yani ciddi anlamda uygun fiyatlı bir ürün. Yazının en başında belirttiğim DECIEM`in çalkantılı halinden dolayı markaya olan ilgim ve güvenim artık pek olmsa da, bu serum için tekrar alıp almamayı düşüneceğim sanıyorum bittiğinde (tabii bütçe yükselecekse daha iyi alternatifler olduğuna eminim, uygun fiyatını da dikkate alarak konuşuyorum).

Ürün yağ, alkol ve silikon içermiyor. Cruelty-free ve vegan. İçeriği de aşağıdaki gibi;
Aqua (Water), Sodium Hyaluronate, Pentylene Glycol, Propanediol, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Panthenol, Ahnfeltia Concinna Extract, Glycerin, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Ethylhexylglycerin, Hexylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol.

Türkiye`de satılan ne var diye şöyle bir baktığımda ise;
Vichy Mineral 89 (uygun fiyatlı) ve
Skinseuticals H.A. Intensifer (yüksek fiyatlı) ilk gözüme çarpanlar oldu.

*Ürün içeriklerinde genellikle Hyaluronic Acid şeklinde değil Sodium Hyaluronate şeklinde yazıyor aklınızda olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerli