29 Mart 2019

Karşılaştırma // Hijyenik Pedler Gerçekten Saf ve Doğal mı ?


Son yıllarda ürün seçimlerimizde hem kendimiz adına hem de çevre için daha bilinçli davrandığımız gibi güzel bir gerçek var ortada. Artık çoğumuz marketlerde ve mağazalarda içerik okuyor ve ona göre bir yaklaşım sergiliyoruz biliyorum 💓 Her zaman hedefi tam tutturamasak da "daha doğal" ve "daha temiz" diye nitelendirilen ürünlere hepimiz daha meyilliyiz artık. Bu tarz ürünlere ulaşbilmek ve çeşitliliğin artması harika fakat bu "doğal", "temiz" ürünler aynı zamanda günümüzün en popüler reklam cümleleri olduğu için piyasada ürünün doğalından çok doğalmış gibi yapanına rastlamak mümkün. 

Son zamanlarda bu "çok doğal" reklamlarından hijyenik kadın pedleri de nasibi almış bulunuyor, her köşe başından doğal(!) bir ped markası çıkıveriyor. Dolayısı ile ben de şu an piyasada en çok bulunan ve bir şekilde "pamuksu, pamuk, doğal" vs diye pazarlanan pedleri toparladım ve içerik bakımından birbirleri ile karşılaştırdım, bakalım ambalajın ön yüzüne büyük puntolarla yazılanlar ile karınca duası şeklinde yazılan (bazılarında da hiç yazılmayan) içerikler ne derece yakın.




Pedlerin kullanım sırasındaki performanslarını çok subjektif bulduğumdan bu konuda bir yorumum olmayacak. Bu yazıda sadece paketlerin üzerinde yazan içeriklere bakarak bir karşılaştırma yapacağım.

Ayrıntılı ve uzun kısımları atlayıp direkt sonuca gitmek isterseniz alttaki özet kısmına bakalbilirsiniz.



Sleepy Natural Hikyenik Ped;

Sleepy ambalajının üzerinde; "Saf su ile dokunmuş yumuşacık lifler, bambu ve pamuk lifleri" ibareleri yer alıyor. [Öncelikle çok gözümü tırmalayan şu "saf su ile dokunmuş lifler"e deyinmeden geçemeyeceğim. Dokuma işlemi en basit tabiri ile yatay ve dikey yönde iki farklı ipliğin birbiri arasından geçirilmesi ile kumaş elde edilmesidir. Su ile yapılan bir işlem değildir, life yapılan bir işlem hiç değildir. Pedler, dokumadan oldukça farklı bir yöntem olan nonwoven tekniği ile üretilirler ve karşılığı "dokusuz yüzey"dir. "Bu pedin üretim aşamasında saf su kullanılır" demek için "saf su ile dokunmuş" tabirini uygun görmüşler ama olayın aslına çok ters olmuş aslında, gerçi kimsenin pek umursadığını sanmıyorum ama benim gözüme batıyordu, o yüzden eklemeden geçemedim 😃] Buna ek olarak yine paketin ön yüzünde "paraben, parfüm, losyon ve renklendiricili desen içermeyen iç yüzey"  ibareleri yer alıyor. Paketin üzerinde yan yüze basılan içeriği boyutu dolayısı ile okumakta oldukça zorlansam da, içeriğin basılmış olması sevindirici.

Sleepy Natural Ped`in içeriği şu şekilde; Polietilen, Polipropilen, Tutkal, Selüloz, Süper Emici Polimer, Polyester Elyaf, Pamuk, Bambu Özlü Lifler.

Yani ambalajın sadece ön yüzüne ve reklamına baktığımızda düşündürttüğü gibi sadece pamuk ve bambudan oluşmuyor gördüğünüz gibi. Onlara gelene kadar ilk sıralarda farklı yapay lifler mevcut.

Paketi ilk açtığınızda buram buram bir parfüm kokusu geliyor ama sanıyorum pedin dışındaki koruma ambalajından kaynaklanıyor. Pedlerin dışındaki ambalaj da ince bir nonwovendan yapılmış. Pedin iç yüzeyi çok da pamuksu değil bana göre ama yine de orkid kadar naylonumsu da değil. İnceliği de başarılı ama yazının başında da belirttiğim gibi kullanım sırasındaki emicilikleri veya hissiyatları ile ilgili bir yorum ekleyemeyeceğim.


Sleepy Natural Ped İçeriği
Sleepy Natural Pedin İç Yüzeyi


Molped Pure&Soft Hijyenik Ped;

Molped`in ambalaj üzerinde kullandığı ifadelerde "%0 Boya, Paraben, Klor, Naylon" yazıyor. Ayrıca "Cildinize iyi gelecek bir ped yapmak için doğayı dinledik" diyor. Bunun haricinde içerğe dair belirtilen tek bilgi "ped üretiminde boya kullanılmaz, pamuk içermemektedir" şeklinde. Yani pamuk değil, naylon da yok ama ne var onu bilemiyoruz. İnternette de ek bilgi bulamadım. Muhtemelen naylon değil ama farklı yapay lifler mevcut. 

Molped de paket içindeki pedleri ince bir nonwoven yüzeye sarmış ve bunlarda da mentole benzer bariz bir koku var (Parfüm ile ilgili bir ibare olmadığı için pedlerin kendisinde de var mı yoksa sadece dış ambalajında mı var bilemiyoruz).  Kalınlık olarak burada kıyasladıklarımın içinde bariz şekilde en kalın olanları da Molped. Pedin kanallı gibi bir yapısı var ve neredeyse pofuduk. Pamuk olmamasına rağmen oldukça pamuksu görünen bir yapısı var ve şöyle hafif çektiğinizde lif lif elinize geliyor ki bu bence çok hoş bir durum. 

"Pamuk içermez" ibaresi
Molped Pure and Soft Pedin İç Yüzeyi

Kotex Ultra Hijyenik Ped; 

Kotex`in ambalajında sadece "pamuksu ve emici yüzey" ibaresi yer alıyor. Bunun dışında paketin üzerinde içeriğe dair hiç bir bilgi yok. Yine aynı şekilde internet sitelerinde de bir bilgi göremedim.

Yine bu pedler de diğerleri gibi incecik bir nonwoven yüzeye sarılmış. Herhangi bir parfüm kokusu gelmiyor. Direkt üst yüzey değil ama hemen altındaki tabakada renkli kısımlar görülüyor. İncelik olarak da ortalama ölçülerde. 

Kotex Pedin İç Yüzeyi


Orkid Sensitive Hijyenik Ped;

Orkid Sensitive ambalajının üzerinde ise "pamuk gibi yumuşak" ve "sıvıyı jelleştiren teknoloji ile süper emici" ibareleri yer alıyor. İçerik bilgisi de üzerinde mevcut.

Orkid Sensitive Ped`in içerği şu şekilde; Petrolatum, Behenyl Alcohol, Zinc Oxide, Silica, Dimethicone Silylate, C12-15 Alkyl Benzoate, Glycerin, Niacinamide, Panthenol, Polyhydroxysteraic Acid, Isononyl Isononanoate, Glycine Soja Oil, Chamomilla Recutita Flower Extract, Bisabolol, BHT, Tocopherol, Hexamidine Diisethionate.

Bu kadar kalabalık bir içeriği olmasına ciddi anlamda şaşırdım açık söylemek gerekirse. Üstelik petrol, alkol, silika benim kozmetik ürünlerde ciddi anlamda kaçınmaya çalıştığım içerikler. Tabii bu içerik istesi Orkid`in sadece bu Sensitive paketi için geçerli fakat ne yazık ki diğer paketlerinin hiç birisinde de içerik bilgisi göremedim. Yine internet sitelerinde de bir bilgi yok. Fikir edinmek adına bulabildiğim tek bilgi ise Orkid`in bağlı olduğu şirketin (P&G) diğer ülkelerde sattığı Always pedlerin içeriğine dair paylaştığı şu bilgi. Burada belirttikleri tabloda bu kadar kalabalık bir içerikten bahsedilmese de temel olarak petrol ve poliolefin türevleri kullandıklarını yazmışlar oraya da. 

Orkid pedlerin tekli ambalajlarına gelecek olursak da en naylonumsu dış ambalaj Orkid`inki. Pedlerde herhangi bir parfüm kokusu yok. İnce ve gözenekli üst yüzeyin hemen altında boyalı kısımlar mevcut. İncelik anlamında da en incesi Orkid sanıyorum. 


Orkid Senstive Ped İçeriği
Orkid Sensitive Pedin İç Yüzeyi

Natracare Hijyenik Ped;

Natracare pedlerin ambalajının üzerinde bolca bilgi mevcut. Ön yüzde kullanılan ifade "plastik, parfüm ve klor içermez" ve "sertifikalı organik pamuk yüzey" şeklinde. Kutunun üst kısmında ise çevre dostu yaklaşım, biyolojik olarak yenilebilir kaynaklardan üretim, vegan ürün ve etik üretim olduğunu işaret eden 4 tane etiket bulunuyor (Nordic Swan Ecolabel, USDA Certified Biobased Product, Vegetarian Society Vegan Approved ve Ethical Award). Kutunun alt kısmında ise içerik listesi verilmiş.

Natracare pedlerin içeriği şu şekilde; Pad kısmı: organik pamuk (Global Organic Textile Standard sertifikası ile), kağıt hamuru, nişasta. Paketleme: pedlerin sarıldığı kısım selüloz ve nişasta, Dış ambalaj geri dönüştürülebilir karton. Yapıştırıcı olarak da BPA`sız sentetik kauçuk. 

Tekli ambalajların sarıldığı kağıtlarda, diğer markaların hepsinde olan o ufak yapıştırma bandı yok, kullanım sonrasında kirli olan pedi sarıp tutturmaya yarayan o minik zımbırtıyı arıyor insanın gözü ama hayati bir durum değil tabii. Pedlerin herhangi bir kokusu ya da renklendirilmiş bır kısmı yok. Pedlerin yüzeyi diğerlerinden dağlar kadar farklı olmasa da neticede diğerleri gibi pamuksu değil pamuk. Kalınlık olarak da Molped kadar abartı olmasa da diğerler markalardan daha kalın ama kullanım sırasında rahatsız edici değil bana göre.

Fakat Natracare pedlerin de fiyat gibi bir dezavantajı var. Ekonomik paket gibi bir seçeneği yok, pedlerin boyuna göre 8`li, 10`lu ve 12`li ambalajlarda satılıyor sadece ve bu paketlerin indirimsiz halde güncel fiyatı 30TL. Çok çok nadir %50 indirime girdiğini gördüm ama sıklıkla %30-40 indirimle 18TL`ye bulunuyor. Yine de indirimli haliyle bile diğer markalara göre oldukça pahalı kalıyor.  


Natracare Ped İçeriği
Natracare Pedin İç Yüzeyi


Özet olarak;

Ped seçimi konusunda gerçekten titiz davranma niyetindeyseniz Natracare`dan başka seçenek yok gibi duruyor. Doğal olduğunu iddia edenler de bir şekilde kıyısında kenarında dolaşıyor, "o yok ama bu var" diyor, kelime oyunu yapıyor. Bir kısmı da içerik belirtmemiş zaten. Sleepy ; boya içermiyor, pamuk ve bambu lifleri kullanılmış güzel fakat bunlar son sırada. İlk sıralarda yine yapay lifler var. Molped; boya, klor ve naylon içermiyor fakat pamuk da içermediği belirtildiği için belli ki başka yapay lifler ve ek içerikler mevcut. İçerik listesi açık olarak verilmemiş. Kotex`de hiç bir bilgi yok. Okrid`in Sensitive çeşidinin içermediği şey yok gibi. Diğer çeşitlerinde de içerik belirtilmemiş zaten. 

Peki bu mevzu gerçekten bu kadar kritik mi diye soruyorsanız, bu tabii ki kişinin kendi kararına ve tercihine kalmış bir durum. Fakat bu konu ile ilgili belirtilen görüşlerde ortak kanı "vajinal bölge civarındaki derinin oldukça geçirgen olduğu ve vücuda temas eden maddelerin kan dolaşımına geçebileceği, dolayısı ile toksik kimyasallardan kaçınılması gerektiği" yönünde.  Konu ile ilgili ekstra birşeyler okumak isterseniz bulduğum linkleri de aşağıda paylaşıyorum;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız değerli