8 Ekim 2015

İtalya // Vize İşlemleri, Tren Biletleri, Müze Biletleri

Aslında niyetim alışveriş ile sınırlı bir kaç yazı yazmaktı fakat her şeyi planlamaya çalışan bünyem yüzünden azıcık! araştırma yaptım ve boşa gitmesini istemiyorum. Gidecek olan birilerinin işine yarar mutlaka diye düşünüyorum. Benim İtalya`ya 3. gidişim olmasına rağmen, ilk iki gidişimden aklımda kalan çok az net bilgi var. O yüzden birkaç yıl sonra kendim de dönüp okuyabilirim diye daha kalıcı notlar oluşturmak istedim ♥



Gidilecek yerler hakkında araştırma yaparken de, profesyonel sitelerden ziyade, daha ayrıntılı ve gerçekçi yazılmış kişisel blogları okumak daha çok hoşuma gidiyor. O yüzden ben de üşenmeden uzun uzun yazacağım. İlgilisine yazılmış uzun bir yazı olacak, şimdiden uyarmış olayım :D




Tur mu Bireysel Gezi mi ?
Asla tur insanı değilim, turlar ile yapılan geziler bazen daha uygun fiyatlı olabilse de, kaçta kalkacağıma, kaçta otele döneceğime, müzelere hangi sıra ile gireceğime benden başka birinin karar vermesi asla bana göre değil. Hele yılda 1, belki birkaç yılda 1 yurt dışına çıkmışız, bütün yılın sinirini stresini buraya saklamışız. Biraz ülkeden uzaklaşmak istemişiz, o süreyi de 1 otobüs dolusu insan ile , bu saatte burada, şu saatte şurada olunacak diye geçirmek bana göre değil. Canımızın istediği yerde daha fazla kalır, canımızın istemediği yerde hiç durmayız. Mevzu bahis bir Avrupa seyahati ise, konunun bir zorluğu da kalmıyor. İlk defa yurt dışına çıkacak ve hatta dil bilmeyen birileri için bile, internet çağında planlama yapmak hiç zor değil.  Ha en kısa sürede, en fazla yeri göreyim diye düşünenler için diyecek bir şeyim yok tabii ama biz daha az yer görmek pahasına da olsa, biraz daha aheste, keyfine vararak gezmeyi tercih ediyoruz.

Uçak Biletleri ?
Bu yaz için 1 haftalık İtalya seyahati planladık. Sıklıkla satışa çıkan kampanyalı uçak biletlerinden bir tane denk getirdik. Biletlerimiz gidiş-dönüş Milano`dan. Şehre tamamen uçak biletlerinin uygunluğuna göre karar verdik fakat çok da doğru bir iş yapmamışız. Bizim gibi trenle birkaç şehre geçmeyi planlıyorsanız, dönüş biletinizi, son bulunacağınız şehirden almak daha mantıklı. Trenle hemen her yere ulaşım hızlı ve kolay olmasına rağmen, tren bileti fiyatları uçak bileti fiyatlarını geçebiliyor. Biz Milano`dan döneceğimiz için o şehre geri dönmek durumunda kaldık ve maddi olarak da coğrafi olarak da çok mantıklı değildi. En başta biraz daha fark ödeyip dönüş uçuşumuzu Roma`dan alsaymışız, hem maddi hem de zaman açısından daha karlı çıkarmışız. Fakat biletlerimiz iptal edilebilir olmadığından bu haliyle en iyi planlamayı yapmaya çalıştık. [Daha doğrusu bizzat ben çalıştım] Bu arada İtalya denince ilk akla gelen şehir Bologna olmuyor genelde ama Bologna görülmeye değer şehirlerden birisi olmanın yanı sıra, oldukça geniş bir tren ağına sahip. Yani buradan istediğiniz her şehre tren bileti bulabilirsiniz. Bir de bi yerlerde okuduğuma göre, Bologna hava alanında vergi alınmadığından, bu şehre uçak bilet fiyatları daha uygun oluyormuş. Vergi konusu kesin bilgi mi bilemiyorum ama Bologna-İstanbul arası uçak bileti fiyatları bana da oldukça uygun gelmişti. Bu bilgiyi baştan edinseydim kesinlikle buna göre planlama yapardım.



Vize Konusu ?
Biz uçak biletlerini vize almadan önce aldığımız için buraya da o sıralama ile yazdım. Zira vizeye en erken 3 ay önce başvurulabiliyor ve 3 ay uygun uçak bileti almak için yeterli bir süre değil sanırım, hele de yaz dönemi için!

İtalya için vize başvuru yeri İtalya Konsolosluğu değil, resmi olarak yetkilendirilmiş "idata" kurumu. İnternette bin türlü yanlış bilgi mevcut olmasına rağmen, idata sitesinde verilen bilgiler odukça yeterli ve açıklayıcı bence. Ben yeşil pasaport hakkını yakın zamanda kaybetmiş, "ne vizesi ya şimdi" şımarıklığında olmama rağmen, vize belgelerini toplamakta çok zorlanmadım. Sizin adınıza vize başvurusu yapmak için de bir sürü kurum mevcut. Fakat onların da yaptıkları size gerekli belgeler listesini yollayıp, sizin topladığınız evraklar ile adınıza başvuru yapmak. Son yıllarda shengen vizeleri için getirilmiş parmak izi zorunluluğu nedeni ile, siz yine belirtilen zamanda idata ofisine şahsen gidip, parmak izi vermek zorundasınız. [Hayır, pasaport alırken emniyete vermiş olduğunuz parmak izi yeterli olmuyor, idata bizzat kendisi alıyor, fakat bu uygulama çıktıktan sonra herhangi bir shengen vizesi için parmak izi vermişseniz tekrar vermenize gerek olmuyormuş. Önceki vizelerinizin kıyısında köşesinde "VIS" ibaresi varsa, parmak iziniz alınmış anlamına geliyormuş, o şekilde kontrol edebilirsiniz.] Eğer parmak izi zorunluluğunuz varsa illa şahsen gideceksiniz. Bu durumda aracı bir şirkete ekstra para ödemeye hiç gerek yok. 

İdata ofisleri randevulu çalışıyor! (Randevu internetten alınıyor) Bizim 16:30 randevumuz olmasına rağmen 18:30`a kadar sıra bekledik. İnanılmaz sıkıcı ve yorucuydu. Neyse ki tüm belgelerimiz tamdı ve başka bir sorun çıkmadı. Vize başvurusu tamamlandıktan sonra pasaportları kargo ile gönderiyorlar fakat her biri için istedikleri kargo ücreti 24TL. Adresinize istemek ya da tekrar gidip almak size kalmış. (Vize işlemleri tamamlanmış pasaportunuz ofisten alacaksanız şahsen aşma zorunluluğu da yok. Başvuru sırasında ismini belirtmek sureti ile başka birisine de aldırabilirsiniz) Ofis oldukça kalabalık olmasına rağmen, vizenin sonuçlanması 1 hafta gibi kısa bir sürede oldu. Başvuru sırasında bu tarihi belirtiyorlar. Daha sonra 3 ay içinde istediğiniz zaman gidip pasaportunuzu alabiliyorsunuz (yani illa size belirttikleri tarihte gidip almanıza gerek yok) Bu işlem çok hızlı gerçekleşiyor allahtan. Sıra beklemek yok. Bu arada ne kadarlık vize verecekleri de tam bir muamma anladığım kadarı ile. Benim ve eşimin daha önce alınmış Shengen ve Amerika vizeleri olmasına, benim devlet memuru olmama ve eşimin bilinen bir holding bünyesinde çalışıyor olmasına rağmen, verdikleri 28 günlük vize birazcık içime oturdu ne yalan söyleyeyim :D Bizden kısa süre önce başvuran arkadaşlarımıza 6 aylık vize vermişler mesela.

Trenitalia
Biz geziyi şu şekilde planladık; Milano --> Roma --> Floransa --> Bologna --> Milano 
Bu ulaşımların hepsi tren ile. Aslında uçak ile ulaşım da düşünülebilecek opsiyonlardan bir tanesi, makul fiyatlı uçuşlar olabiliyor ama treni tercih etmekte fayda var bana göre. Tren istasyonlarına ulaşım genelde daha pratik, daha hızlı ve daha ekonomik. Ama tren bilet fiyatları ayrı bir dünya. Fiyatları çok çabuk yükselebiliyor, o yüzden online olarak önceden almakta büyük fayda var. Biletler 60 gün öncesinden online satışa açılıyor. Ben bunu bilmeme rağmen tren biletlerini almak için bir şekilde oyalandım. Yukarıda bahsettiğim rota için 2 kişi toplam 260€ civarında tren bileti ödemesi yaptık. İlk satışa çıktığında satın alsaydım bu tutar 170-180€ civarındaydı. 

İtalya içinde tren bileti alırken dikkat edilmesi gereken birkaç husus şunlar bana göre;

Tren biletini kredi kartı ile ödeyerek alabileceğiniz site burası; http://www.trenitalia.com Sitenin ingilizce versiyonunu seçmenize rağmen her yerini çevirmiyor, dikkat! Tren bileti araması yaparken hangi istasyona gideceğinizi bilmeniz önemli. İşe buradan başlamak gerekiyor sanırım. Hemen her şehirde birden fazla tren istasyonu mevcut ama bunlardan 1 tanesi ulaşımın daha sık olduğu popüler istasyon. Arama kısmına gideceğiniz şehri yazdığınızda (şehirlerin İtalyanca isimlerini ama. Örneğin Florence değil Firenze), birden çok seçenek çıkıyor. Bunların içinden gitmek istediğiniz istasyonu seçmeniz gerekiyor ya da "Tutte le stazioni" seçeneğini seçerek her alternatifi görebilirsiniz. ["tüm istasyonlar" anlamına geliyor. "all stations" yazmak bu kadar mı zormuş arkadaş. Orasını italyanca bırakmış.] Her neyse, buradan doğru istasyonları, tarih ve saat aralığını seçtikten sonra karşınıza bir sürü tren seçeneği geliyor. Bazıları hızlı trenler, bazıları normal trenler. Bazıları ise aktarmalı. Seyahatin ne kadar süreceği dakikası dakikasına yazdığı için kolaylıkla anlayabilirsiniz. Hızlı trenlerin fiyatları daha yüksek haliyle.


Göreceğiniz üzere 1 saat 40 dakikalık tren 49€`iken, 3 buçuk saatlik tren 19€

Buradan istediğiniz treni seçtiğinizdeyse önünüze birden fazla bilet versiyonu çıkıyor. Uçak biletlerindeki gibi, standart/premium/business gibi seçenekler var. Bu seçeneklerin info işaretlerine tıklarsanız koltukların kumaş ya da deri oluşundan, koltuk mesafelerine kadar her türlü bilgi mevcut. Yani yatayda yer alan seçeneklerden fiyatı en makul olanını seçmekte fayda var ama keyfime düşkünüm, deri koltuk ve geniş aralık olsun, biraz daha öderim diyorsanız olur tabii :D

Örneğin 17:15 trenini seçtiğimde önüme gelen bilet seçenekleri böyle

Biz standart sınıftan da business sınıfından da bilet almıştık. Business çok daha sakin, sessiz ve konforluyken, standart oldukça kalabalık, gürültülü ve business`a göre sıkışıktı. Yine de aşırı konforsuz sayılmaz.

Business sınıfı, standart sınıfta ise insan kalabalığından fotoğraf çekilecek bir durum yoktu :p

Bilet çeşitlerini gösteren ekranda dikeydeki sütunlar ise bilet iadesi/değişimi yapıp yapamayacağınıza göre değişik seçenekler içeriyor. Yine info kısımlarına tıklayarak ayrıntılı bilgiyi görmek mümkün. Burada akıl karıştırıcı bir nokta "cartefreccia" biletleri olabilir. Ben arama yaparken daha uygun fiyata satılan "cartefreccia" sınıfı biletler vardı, onlardan almaya niyetlendim ama maalesef... Bu sınıf, trenitalia`yı sık kullanan müşteriler için oluşturulmuş bir programmış. Bu programdan yararlanmak için siteye üyelik sırasında kimlik numaranız ve adresiniz isteniyor. Adresinize kart gönderiliyor ve o karttaki numara ile indirim programına dahil oluyormuşsunuz. Bu durumda turistler için kullanılabilecek bir seçenek değil yani... Aynı şekilde 26 yaş altı ve 60 yaş üstü biletler de bu sınıfa dahil.

Bu sınıf dışından seçeceğiniz biletleri almakta bir zorluk yok, ben yaşamadım en azından (alım aşamasında "go on without log in"i seçtim.) Vagon ve koltuk seçimine kadar ayrıntılı ve kolay takip edilen bir bilet alım süreci var. Biletleri kredi kartı ile ödedikten sonra, anında dökümleri email adresime ulaştı. İtalya trenleri hakkında hemen her yerde denk gelebileceğiniz, "aman biletlerinizi makinelere okutmayı unutmayın" uyarısı var. Fakat bu biletler için öyle bir durum yok tabii. Gelen maillerin çıktılarını yanınızda bulundurup kontroller sırasında göstermeniz yeterli (Bizim bindiğimiz her trende bilet kontrolü yapıldı).

Koltuk seçim aşamasında ise şöyle bir sıkıntı olabiliyor; (benim için sıkıntı en azından) koltukların hepsi aynı yöne bakmadığından (ve tren çift yönlü hareket edebildiğinde) hangi yönün ters hangi yönün düz olduğunu anlamak pek mümkün değil. (Ters gitmekten hoşlanmıyorum çoğu insan gibi) Bu biraz şansınıza kalmış sanırım. Çünkü bir trenin, durakladığı bir istasyondan sonra yönünü değiştirdiği bile oldu. Başta düz giderken birden terste buldum kendimi. [Lakin kendimi sağlama almak için Murat`la karşılık biletler almıştım, hemen yer değiştirdik tabii :D]


Bunun dışında küçük yerlere ulaşımı sağlayacak trenlerin online satışı olmayabiliyor. Tren saatlerini ve yolculuk sürelerini yine buradan kontrol edebilirsiniz fakat alım yapamıyorsunuz. Örneğin Floransa`dan Pisa`ya olan tren biletleri online satışa açık değil. Bu biletler genelde 8-10€ gibi daha makul fiyatlarda olduğundan, seyahat gününüzde direk istasyondan almakta bir sakınca yok. Ve evet işte bu biletleri makinelere okutmayı unutmamak lazım :D

Basit bir ayrıntı olsa da en hayati bilgi ise doğru treni bulmak için gideceğiniz şehre değil, sefer numarasına bakmak sanırım. Trenler birden çok şehirde durduklarından, sizin gideceğiniz şehir son durak olmayabilir. Bineceğiniz Roma treninde Napoli yazması çok muhtemel. Bu durumu numara ile sağlama almalısınız. Bu ayrıntıya dikkat ettikten sonra hiç bir karışıklığı yok.




Aktarmalı trenleri almakta da hiç bir sakınca görmüyorum. Aktarmalar arasında az süre olduğundan, bulabilirmiyiz, yetişebilir miyiz kaygısı olabilir ama trenlerin içindeki ekranlarda da, ineceğiniz istasyondan kalacak tren seferleri ve peronları gösteriliyor. Yani A treninden inip hemen B trenine yetişmeniz gerekiyorsa, A treninden inerken B trenin hangi perondan kalkacağını görmeniz ve hemen hedefe yönelmeniz mümkün.

Tren Floransa`daki istasyona yaklaşırken, bu istasyondan kısa süre içinde kalkacak olan trenlerin bilgilerini ekrana veriyor

Bir diğer mevzu ise trenlerin içindeki ücretsiz internet kullanımı. İnternet ücretsiz fakat 1 cent (ya da 10 cent hatırlamıyorum) gibi sembolik bir ücret koymuşlar. Yol boyu interneti kullanmanız için bu ücreti kredi kartı ile ödemeniz gerekiyor, tabii bu ödemeyi yapmak için de internet gerekiyor :D Biraz garip olmuş. Bizim yurt dışı kullanımlarımız tamamen kapalı olduğundan yapamamıştık sanırım. Başka bir yöntemi var mıydı bilmiyorum, çok hayati olmadığından sorma gereği de duymadık.

Son olarak trenler cidden dakik! Gitmeden önce trenlerin sıklıkla geç kaldığını okumuştum fakat bindiğimiz 4 trenden 3`ü dakika sektirmeden geldi ve kalktı. 1 tanesi 30 dakika kadar geç geldi. 

Otel rezervasyonu

Otel rezervasyonu için bir çok site alternatifi var fakat ben bildiğimden şaşmayıp booking.com`u tercih ediyorum genelde. Bazı yerlerde booking.com`un eski popülerliğinin kalmadığı vs yazılmış ama yine de oteller hakkında en ayrıntılı bilgileri veren site hala booking.com gördüğüm kadarı ile. Bir de son yıllarda oldukça popüler olan airbnb.com sitesi var. Burada insanlar evlerini, odalarını kiralıyorlar. Direk mekanın sahibi ile iletişime geçiyorsunuz. Bu sitede de bolca seçenek var. Fakat derli toplu, düzgün bir yer olsun diyorsanız 2 kişi için makul gelmedi bana. Çünkü gecelik fiyata ilave olarak, kalış başına ödemeniz gereken temizlik ücreti de (genelde 30-50€ arası) eklenince pahalıya geliyor. Çocuklu aileler için ya da arkadaş grupları için ideal olabilir, bakmakta fayda var. Bir de bu siteden bir ev tutarsanız, bir miktar depozit vermeniz, ev sahibi ile bireysel iletişime geçip, buluşmanız vs gibi ayrıntılar var. Bunlarla da uğraşmak istemediğimden paşa paşa booking.com`dan rezervasyon yaptım.

Yine hemen her yerde olduğu gibi otel rezervasyonlarını da erken yaptırmakta fayda var. Kesin kararınız vermemiş olsanız bile, fiyatı korumak adına iptal edilebilir rezervasyonlardan mutlaka yaptırın derim. (Bir sürü defa otel rezerve edip, vazgeçip iptal ettim ve hiç bir sorun yaşamadım. Fakat iptal koşullarını okumakta fayda var yine de) Otellerin genel puanlarına bakıp karar vermek dışında yapılan yorumları da mutlaka okumak gerekiyor. Çünkü örneğin otel bilgilerinde "free wifi" yazıyor olmasına rağmen, yorumların hemen hepsinde "odada internet çekmiyor" ya da "internete sadece 1 cihaz ile bağlanma hakkınız var" gibi şeyler yazıyorsa, o otelden hızla uzaklaşmak gerekebiliyor.

Bir de ben mutlaka otelin adresini google maps`e girip, "street view" dan otelin binasına, bulunduğu sokağa bakıyorum. Bu, hem gittiğinizde adresi bulmak adına çok kolaylık sağlıyor, hem de otel kalabalık bir caddede mi, ıssız bir sokakta mı, çevresinde market, cafe vs var mı, metroya mesafesi nedir, gibi sorulara daha gerçekçi cevaplar sağlıyor. Örneğin Floransa otelini seçerken, kararsız kaldığım bir otel için baktığımda, karşısında Sephora olduğunu gördüm ve hemen tercihim netleşti tabii :D 

Bu durumlar, otel konusunda titizseniz geçerli. Ama "gece geç vakit gidip yatacağım, 4 duvar, 1 yatak olsun yeter"cilerdenseniz bu kadar vakit ayırmaya gerek yok. 

Otelin konumu her iki grup için de önemli yine de. Bizim gibi sıklıkla tren seyahati yapacaksanız, elinizde valizlerle metroya in bin, kalabalık ve hava şartları da eklenince çekilmez olabiliyor. O yüzden biz tüm otelleri tren istasyonlarına yürüme mesafesinde tercih ettik. Zamanında kocaman valizlerle acı hatıralarım var çünkü. O gün bu gün, "daha az eşya daha uzun yol" felsefesini benimsedim gitti. Yurt içi yurt dışı fark etmez, olabilecek en az eşya ile seyahat etmekten büyük keyif alıyorum. 1 haftalık İtalya için de hedefim 1 kabin boy valizdi (ki öyle de oldu, ayrıca sadece 9kg`dı). Hem de kendi havlum, yastık kıfım vs dahil.  Otel seçimi ile alakalı bir diğer seçenek de, şehrin merkezinde otel bulmak. Şehirlerin bıraz daha dışında, ya son durak metrolarda ya da metro ulaşımının olmadığı yerlerde daha uygun fiyatlara daha düzgün oteller bulmak da mümkün. Evde bilgisayar başında otururken "metroya 1,5 km, hımm yürürüz ya ne olacak" demek kolay olsa da, zaten tüm gün yürümüş, hava şartları tarafından hırpalanmış, ya da sabah erken saatteki trene yetişmeye çalışır durumdayken "bu oteli kim seçti" diye küfür edecek birini aramanız mümkün. Bu yüzden araba kiralamak gibi bir düşünceniz yoksa merkezi yerlerden ya da ana tren istasyonunun yakınlarından otel bakın derim.

Biz Milano`da Hotel Mercuri Solari`de, Floransa`da ise Turist House Ricci`de kaldık. İkisini de tavsiye ederim. Şehir merkezine ulaşım, temizlik ve hizmet konusunda ikisinden de memnun kaldık. Roma`da ise Rome Key Home diye bir yerde kaldık ama pek beğenmedik.

Müze Biletleri?
Gezi planı yaparken yine hemen her yerde "bitmek bilmeyen müze sıraları"nı okuyacaksınız. Bu sıralardan kurtulmanın tek yolu önceden bilet almak! İnternetten almanın sadece 2 handikapı var;

Birincisi orada bulunacağınız saati planlayabiliyor olmanız lazım,
İkincisi ise internetten alırken bilet başına ekstra servis ücreti ödemeniz lazım. (4€)

Açık havada saatlerce sıra beklemek cidden akıl karı değil. Sonuçta gezinizden çaldığınızı da düşününce müzelere gidilecek saatleri kesinleştirmek ve bu ekstra ücretleri ödemek kesinlikle göze alınmalı.

Biletleri aldığınızda mailinize düşen onay belgelerini yazdırıp yanınızda bulundurmanız ve vaktinde müzenin önünde olmanız yeterli. Rezerveli biletler için genelde ayrı (sıra olmayan) kapılar var. Bu kapılara yöneldiğinizde, ya elinizdeki belgeyle direk içeriye giriyorsunuz ya da elinizdeki belgeleri gerçek biletlerle değiştirmeniz için bir gişeye yönlendiriliyorsunuz.




Bilet alımı konusunda da dikkat edilmesi gereken nokta; biletleri resmi satış sitelerinden yani birinci elden almak! Google`da arattığınızda satış yapan bir çok sayfa çıkıyor. Güvenilirlikleri bir yana koydukları servis ücretleri de daha yüksek olduğundan arada ciddi fark olabiliyor.

Ben Vatican Müzesi için biglietteriamusei.vatican.va`dan Floransa Müzeleri için b-ticket.com`dan bilet aldım örneğin. ( Bu arada Vatikan müzelerine giriş için bilet almak gerekiyor fakat sadece kiliseye girecekseniz bilete gerek yok, giriş ücretsiz. Klise kapısının önündeki sıranın sebebi ise güvenlik kontrolü. Dolayısı ile o sıra mecbur bekleniyor)

Vatikan kilise giriş sırası :/

Biz gittiğimizde her ikisinde de oldukça uzun bir sıra vardı. Biletler sayesinde çok daha az bekleyerek (rez. belgelerini gerçek biletlerle değiştirmek için 5-6dk kadar sıra bekledik yine) içeriye girdik. Bu arada Uffizi Galerisi`nde belirli tarihlerde ayrı sergiler de oluyor. Bilet alım aşamasında ücrete ekstra dahil olan bir şey görürseniz budur. Fakat şimdilik galeriden bağımsız sadece sergilere girmek ya da sergiyi es geçip sadece galeriye girmek mümkün olmadığından, iki bileti birlikte satıyorlar. (Dolayısı ile sergi olan bir döneme denk geldiyseniz fiyat artıyor. İlerleyen dönemlerde sergi ve galeri biletlerini ayrı satacaklarmış. (Resmi sitelerinde öyle açıklamışlar)

Müze Kartları?
Milano, Roma ve Floransa için ayrı ayrı müze kartları mevcut. Bu kartlar hem toplu taşıma araçlarından bedava yararlanmanızı hem de bir çok müzeye ücretsiz (çoğunlukla sıra beklemeden) girmenizi sağlıyorlar.

Eğer bu kartlardan almayı planladıysanız zaten internetten bilet almanıza gerek yok. Milano Card`tan Milano Tavsiyeleri yazımda ayrıntılı bahsetmiştim. Roma Pass`den ise Roma yazımda bahsedeceğim. (Bu arada Roma Pass Vatican`da geçmediğinden, orası için bilet alımı farz) Floransa kart ise oldukça pahalı geldiği için almayı tercih etmediğimiz bir kart oldu.

Tüm planlar tamamsa, let`s go ♥♥♥

Uzun süredir yazdığım en uzun yazılardan oldu ama umarım birilerinin işine yarar... Sizin de eklemek istedikleriniz varsa aşağıya yorum bırakın lütfen...


Milano Tavsiyeleri  ve İtalya Kozmetik Alışverişi yazılarını da okuyabilirsiniz...

13 yorum:

  1. Merhaba;

    Biz de bu ayın sonunda gideceğiz de şey soracağım, son anda değişen planlarımız yüzünden Roma'da 2 gün kalabileceğiz :( Siz kaç gün kaldınız acaba? Sizce 2 gün yeter mi Roma'ya?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Simdi ne desem bilemedim, cok cok goreceli bir kavram. Biz de 2 gun kaldik ama daha once gitmistik, hatta keske romayi pas gecip floransada daha cok kalsaydik diye de dusunduk. Yine de ortalama konusacak olursak romada 2 gunde bir cok temel seyi yapabilirsiniz bence. Yinede gireceginiz bir muzeden 1 saatte mi cikarsiniz, yarim gunde mi cikarsiniz ya da kac tane magazaya girersiniz cok degisken seyler. Planiniz oyleyse yeter yetmez cok takilmadan keyfini cikarin bence :) iyi yolcuklar

      Sil
    2. Simdi ne desem bilemedim, cok cok goreceli bir kavram. Biz de 2 gun kaldik ama daha once gitmistik, hatta keske romayi pas gecip floransada daha cok kalsaydik diye de dusunduk. Yine de ortalama konusacak olursak romada 2 gunde bir cok temel seyi yapabilirsiniz bence. Yinede gireceginiz bir muzeden 1 saatte mi cikarsiniz, yarim gunde mi cikarsiniz ya da kac tane magazaya girersiniz cok degisken seyler. Planiniz oyleyse yeter yetmez cok takilmadan keyfini cikarin bence :) iyi yolcuklar

      Sil
  2. her ne kadar ben de tur insanı olmasamda anladığım kadarıyla ilk kez gidenler için tur daha mantıklı. bu kadar ayrıntıyla uğraşacağıma evde otururum yemin ediyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah yok canım :) o kadar da bsy yok, alt alta yazinca cok gibi olmus. Ya da ben biraz fazla ayrintiya girmis olabilirim :D

      Sil
  3. süper bir yazı olmuş.... böyle bilgile başka yerde bir arada bumak zor paylşamış için çok teşekkürler ...

    YanıtlaSil
  4. super bir yazı olmuş ben de plan yapıyordum italya için reading liste aldım hemen :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Yazınız çok faydalı olmuş, teşekkür ederiz.
    Ben de eşimle 15 gün sonra Roma-Floransa-Venedik-Milano seyahati yapacağım. Tren biletleri hakkında sorum olacaktı. Romadan Floransaya 19euroya bilet buldum. Uygun galiba değil mi? Siz aşağı yukarı ne kadara almıştınız? Bir iniş-biniş istasyonları hangileri olmalı? En merkezi olanlar veya sizin kullandıklarınız hangileriyle. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tren biletleri de ayni ucak biletleri gibi fiyatlari oldukca degisken, onlarda da belli sayida uygun fiyatli bilet satiliyor sonra daha pahali olanlari kaliyor vs. O yuzden vakit kaybetmeden alin bence planiniz kesinse :) milano icin centrale, floransa icin S.M. Novella en merkezi istasyonlar, biz de olanri kullanmistik.

      Sil
  6. merhaba güzel paylaşımızın için teşekkür ediyorum öncelikle yeni bilgiler edinmek güzel :) size bir sorum olacak biz ağustos basında 3 arkadas italyaya gideceğiz duraklarımızdan birisi Floransa. oradan bir apart tuttuk ama tüm ayrıntılarına dikkat etmemize rağmen kenarda kösede yazan kalış basına temizlik ücreti ni sonradan gördük. (40 Euro) bu ücret günlük olarak mı veriliyor yoksa biz iki gün kalacağız ve bu iki gün için mi tek 40 euro vereceğiz. bu konuda bilginiz varsa ve bilgilendirirseniz çok mutlu olurum . şimdiden çok teşekkür ediyorum .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet temizlik ucreti oluyor genelde maalesef. Dedigi gibi kalis basina ucret. Yani tek sefer odeyeceksiniz, siz ciktiktan sonra ev temizlensin diye :) iyi yolculuklar, bizde eylulde tekrar gidicez :))

      Sil

Yorumlarınız değerli