30 Ocak 2017

Barcelona Gezi Notları


Barcelona uzun zamandır gönlümde olan bir şehirdi. Anlatmazsam olmaz; üniversitede Erasmus programı ile Valencia`ya gitmiştim. Avrupa şehirleri arasında 15€-20€ gibi çok uygun fiyatlara uçak bileti bulunabiliyor biliyorsunuz, biz de bir akşam arkadaşlarla gaza gelip Milano, Paris, Berlin, Roma farklı farklı tarihlere bir sürü uçak bileti aldık! Avrupa geçişlerinde kimsenin vize sorduğu yok zaten ama bir de yeşil pasaport şımarıklığı var tabi o zamanlar :D Biz iki kız son seyahate Roma`ya gittik o dönem. Yurt dışı turumuz tamamlanınca son ay kalan paramızla da Barcelona ve Madrid yapacağız sözde. [Buraya hemen bir parantez eklemek istiyorum, Erasmus`un amacı ya gezebildiğiniz kadar gezmek ya da bir bağlantı kurup orada kalmak, gitme şansı olan arkadaşlara şiddetle tavsiyedir] Neyse dediğim gibi en son Roma`ya gittik, dönüşte nasıl bir salaklıksa, ortada belirgin bir neden yokken hava alnına geç kalıp uçağı kaçırdık :/



Üzerine daha da büyük salaklık yapıp bir panik haliyle bir sonraki uçağa hemen bilet aldık. Gidiş dönüş 25-30€ falan ödediğimiz uçak biletinin tek dönüşüne 150€ gibi birşey ödemiştik sanırım. Para falan da kalmadı tabii sonra Barcelona planı iptal olmak durumunda kaldı 😢  Kısmet 8 yıl sonrasına Murat`la birlikteymiş demek ki! 

Barcelona bildiğiniz gibi Avrupa`daki en popüler turist noktalarından birisi. Fiyatlar ne zaman baksam uçuk. Geçen aylarda Pegasus sağolsun 1-2 günlüğüne ciddi bir indirim yapınca fırsat bu fırsat deyip, sürekli takılan internet sitesinin başında gerek mobilden, gerek masaüstünden deli gibi uğraşmak neticesinde biletlerimizi oldukça makul bir fiyata almayı başardık! [2 kişi gidiş dönüş 420TL gibi komik bir fiyattı]

Barcelona`da Nerelere Gitmeli?
Şöyle bir gezi bloglarına bakarsanız liste 3 aşağı 5 yukarı aynı aslında;
  • Sagrada Familia,
  • Casa Batllo,
  • Casa Mila,
  • Park Güell,
  • Picasso Müzesi,
  • La Rambla Caddesi,
  • Catalunya Meydanı,
  • Espanya Meydanı,
  • Barcelonata Plajı,
  • Montjuic Tepesi,
  • Poble Espanyol,
  • Camp Nou
Liste ilgi alanlarına göre biraz daha uzatılabilir tabii, aslında çok uzun bir liste de sayılmaz çünkü çoğu birbirine yakın, bir çırpıda görülebilecek konumlarda. Bizim Barcelona`da 3 günümüz vardı ve bu listenin bir kısmını planlı, bir kısmını da plansız bir şekilde elemek zorunda kaldık. 

Camp Nou

Birçoklarımız gibi benim de sevdiceğim sağlam bir futbol sever  😞 Muhtemelen babamın ve erkek kardeşimin zerre ilgisinin olmaması sebebi ile ben de pek haz etmem futboldan ama söz konusu Barcelona olunca azıcık gaza geldim ne yalan söyleyeyim. Murat stada illa ki girecekti ama gittiğimiz tarihe bir maç da denk gelince "bir daha ne zaman Barcelona maçına gitme fırsatımız olur ki" diye düşünüp maç bileti aldık. 

Meraklısına maç biletleri için birkaç not;
  • Yerli bloglarda, gezi sitelerinde Barcelona maç bileti diye arama yaptığınızda Türkçe bir siteye yönlendirmiş herkes. "Vay efendim kandırılmayın, hem de Türkçe site rahat rahat buradan alın" diye. Biz bu siteyi kullanmadık, Barcelona`nın kendi sitesinde fiyatlar daha avantajlıydı, bilet almakta da herhangi bir zorluk çekmedik.   
  • En büyük zorluğu stadın neresinden bilet alalım diye karar verirken yaşadık sanırım ama adamlar kamera eklemiş, bileti almadan stadın o noktadan nasıl gözüktüğüne bakabiliyorsunuz. 
  • Biz orta katın önlerinden bir yer tercik ettik, oldukça rahattı.
  • Ödeme sonrasında biletlerinizi size online olarak veriyor, bir yere kaydedip onların çıktısı ile girmek mümkün. Elimde orjinal bilet olsun saklarım diyorsanız da bir çok yerde bulunan (stadın bir girişinde de var) La Caixa bankamatiklerinden ödeme yaptığınız kredi kartı ile bastırabilirsiniz. [Bankamatikte para çıkış bölmesinin yanında "tickets" diye de çıkış bölmesi vardı resmen]
  • Stada ulaşım metro ile çok rahat ama hangi kapıdan giriş yapacağınıza göre en kısa metro noktasını bulursanız daha pratik olur. Yanlış hatırlamıyorsam stadın 20 civarı kapısı vardı!
  • Maç girişinde kesinlikle bir izdiham yaşanmıyor, elinizde biletiniz olduktan sonra gayet kısa sürede ve rahat şekilde içeriye girebilirsiniz (Çünkü dediğim gibi çok fazla kapı yapmış adamlar) 
  • Bizim aldığımız biletlerin tanesi 50€ civarındaydı ama maçına ve aldığınız yere göre fiyatlar çok değişecektir
  • Maç tarihleri çok uzun zaman öncesinden belli olsa da son 15 gün kalana kadar netleşmemiş oluyor, günü ve saati değişebilir, bunu da aklınızda bulundurmanız gerekiyor.

Nitekim bizim Pazar günü 20:00`de diye aldığımız maç Cumartesi günü 16:45`e alındı (bu değişikliği kendiniz internetten takip ediyorsunuz, zaten yakın tarihte almadıysanız biletlerin üzerinde zaman yazmıyor) ve hava alanından çıkıp koşa koşa maça yetişmek durumunda kaldık. Çok geç kaldık diye düşünürken metroda maça giden bir sürü insana denk geldik. Biz stadın kapısına geldiğimizde marşlar okunuyordu. Uyduruk bir güvenlik aramasından sonra içeriye girdik, Murat "ay başlangıcını kaçırdık" diye söylenmeye başlayınca beni de panikletti ve stadın içine girdikten sonra ufak bir şaşkınlık yaşadık yerimizi bulana kadar 😊 Yine de maçın 4. dakikasında yerimize oturmuştuk ✌ Bu arada yerimizde başkaları oturuyordu ama görevliye söyleyince gelip onları kaldırdı hemen. Tahmin ettiğimden daha zevkli ve hızlı geçti, maçı çok takip etmedim itiraf etmem gerekirse ama ortamı gözlemlemek zevkliydi. Tabii bol gollü bir maç olması da zevki arttırmış olabilir (Barcelona:5  - Las Palmas:0)

İzlediğimiz maçta 80.000 civarında seyirci varmış, yine de çıkışta herhangi bir zorluk çekmedik. Zaten biz birkaç fotoğraf çekelim diyene kadar stat çoktan boşalmıştı. Biraz sonra anladık ki o kalabalık olduğu gibi FC Official Barcelona Store`a koşmuş. Girişinde resmen izdiham vardı ama girmeden geri dönmeyi aklımıza bile getirmediğimizden mecbur daldık kalabalığın arasına!

bu fotoğraf kapanış vaktinde çekildi, o yüzden boş!


Gördüğünüz üzere Barcelona Store`da ne ararsanız [hatta aramadıklarınız bile] mevcut. İlla ki tatlı şeyler vardı, özellikle formalar ve çocuk ürünleri oldukça cezbediciydi ama fiyatları Barcelona genelinde olduğu gibi oldukça pahalı. Döviz kurundan söz etmiyorum bile, € cinsinden de oldukça pahalıydı bence. Sıradan hatta uyduruk ürünlerin üzerine kendi armalarını basıp fiyatı nerdeyse ikiye katlamışlar! Örneğin bir "Barca" logolu Nike eşofman üstünün teknolojisiz olanı 80€, dryfit olanı 130€`du. 

Yine de ufak tefek birşeyler almadan çıkamadık 😊
Park Güell

Barcelona dedin mi meşhur fotoğraflardan birisi bu Park Güell fotoğrafı! 1900-1914 yılları arasında inşa edilmiş bir Gaudi eseri. Pazar günü şehirde yapılabilecek en güzel aktivitelerden birisi burası diye düşünüp Murat`ı sürükledim ama azıcık hayal kırıklığı olduğunu söylemeliyim! 

Neden öyle oldu hemen anlatayım ki siz aynı hataya düşmeyin! Park Güell`e ulaşım için kendi sayfasından ve metro haritalarından baktığımda 2 farklı metro durağı ile ulaşımın mümkün ve her birinden aşağı yukarı aynı yürüme mesafesinde (15dk) olduğu belirtiliyordu. Her yerde okuyacağınız üzere parkın ücretsiz bir yeşil alanı ve ücretli (8€) bir gezi alanı mevcut. Biz asıl görmek istediğimiz bu renkli alana en uzak olan metro çıkışını seçmişiz (Vallcarca/Line 3). Yürü yürü yol bitmedi, tam "oh geldik" deyip kendimizi parkın içine attık, bu sefer de asıl görmek istediğimiz kısmı bulana kadar canımız çıktı. Bildiğiniz ormanlık alan, sabah koşusunda olanlar, köpeğini gezdirenler. Yol birkaç defa 2`ye 3`e ayrılıyor, bir tabela koymuşlar ama anlamak ne mümkün! Parkın içinde de sağlam yarım saat yürüdük sanıyorum ve çok yorgunluk (parka kadar olan yol biraz tırmanış da içeriyordu çünkü). Ben şimdi buralarda bir yerde bir vaha çıkacak ve tüm yorgunluğa değecek derken, asıl aradığımız bu renkli kısmı bulduk nihayet. 

Yarım saatlik periyotlar şeklinde satılan biletlerden aldık hemen (ücretli alanda geçirilen sürede kısıtlama yok fakat girişler yarım saatte bir yapılıyor). Kapıda satılan biletler 8€, online alırsanız 7€ ama giriş saati olduğu için dikkatli olmak lazım! Ücretli kısım; bu meşhur fotoğrafın çekilmesine olanak veren genişçe bir terastan, Gaudi`nin dragonundan, ve 2 şirin evden oluşuyor. Yani aslında fotoğraflarda gördüğünüzden daha fazlası yok! Hepsi bu! Ben daha geniş, daha zengin bir yer hayal etmişim demek ki. Birkaç yıl öncesine kadar ücretsiz olan alanı, "buranın manzarası çok güzel, çevresini çevirelim ücretli yapalım" demişler resmen 😊 Kaldı ki içinde yabancılar olmayan bir fotoğraf çekmek de biraz imkansız. Biz kış dönemi gittiğimiz halde kalabalıktı, bahar ve yaz dönemlerini düşünemiyorum bile! [Parkta bir de Gaudi`nin evi var ama o ayrıca ücretli]

İlk defa Barcelona`ya gidiyorsanız gitmeden olmayacak tabii ama siz siz olun ya metrodan sonra taksiyle kapısına kadar gidin, ya da bu girişe en yakın (2km) olan Lesseps /Line 3 metro durağında inin! Bizim gibi boşa enerji ve zaman tüketirseniz bulduğunuzla memnun olmayabilirsiniz 😊

Hypostyle odası, seyir terasının altı
Gaudi`nin Dragonu


seyir terasından görünen evlerden parkın manzarası
Barcelona`da gördüğüm en tatlı şey bunlardı sanırım ama bir tuzluğa 21€ verecek kadar kafayı yememişim çok şükür 😊
Picasso Müzesi

Hadi itiraf edeyim Picasso müzesine gitmemizdeki sebep Pazar günü mağazaların kapalı ve müzenin ücretsiz (3`ten sonra) olmasıydı 😊 Bir de "Guernica" görsem güzel olurdu demiştim ama cahillik diz boyu 😝 Guernica daha yakınımızda bir yerde Sofya`daymış meğer!

Picasso müzesi bizim gittiğimiz saatlerde ücretsiz olduğundan, girişinde oldukça uzuuun bir sıra vardı. Dibine kadar gelmişken bekleyelim dedik, içerideki eserler de güzeldi ama ilgi alanınıza çok girmiyorsa, mutlaka gidilmesi gereken yerlerden değil bence. Çıkıştaki hediyelik eşya kısmı oldukça güzeldi. Bir de müzenin hemen yakınındaki Ale-Hop mağazasına uğrayın mutlaka. Bu mağaza Tiger`in İspanyol versiyonu ve İspanya`nın bir sürü yerinde var. Uygun fiyatlara tatlı ürünler satıyor. Kruvasanları ile meşhur Hofmann pastanesi de bu civarda, biz uzaklaştıktan sonra fark ettik ne yazık ki 😢

Casa Mila ve Casa Batllo
Casa Batllo
Casa Mila
Aynı cadde üzerinde (Passeig de Gracia) birbirine yakın aralıklarda olan bu 2 ev de tahmin edeceğiniz üzere Gaudi`nin eseri. Girmeli miyiz diye internetten baktığımda her ikisinin içi de hoş gözüküyordu. Aslında gidilen şehirde hiç bir müzeye, kliseye vs girmeden sadece sokak, cadde dolaşmayı sevmiyoruz ama Barcelona`da durum biraz farklı oldu. En popüler yerlerin hepsi aynı kişinin eseri olunca ve giriş ücretleri de oldukça yüksek olunca [Casa Batllo 23€, Casa Mila 17€] bu sefer pas geçtik. Görkemliden ziyade tatlı gözüken dış cepheleri ile yetindik. Yine de girseydik ilk tercihim Casa Batllo olacaktı. 

Sagrada Familia
k: https://static.dezeen.com
Şehrin en önemli sembolü "Sagrada Familia/Kutsal Aile" bazilikası modern mimarinin ilk eserlerinden sayılıyormuş. Eser yine Gaudi`ye ait 😊 Yapımına 1882`de başlanıyor, 1883`de Gaudi devralıyor ve 1926`ya kadar devam ediyor fakat Gaudi`nin tramvay kazasında ölmesi ile yarım kalıyor. O günden bu güne halkın yardımlarıyla gıdım gıdım yapılmaya devam ediliyor, hatta giriş biletlerinin üzerinde de "bu bilet ile bazilikanın yapımına katkıda bulundunuz" ibaresi mevcut! 2026`da yani Gaudi`nin ölmünün 100.yıl dönümünde tamamlanacakmış sözde... 


Mimari, tahmin edeceğiniz üzere yakından daha da etkileyici! Gerçi bana göre bir Notre Dame, bir Duomo di Milano kadar büyüleyici değil (tarihi de onlar kadar eski değil) ama yine de içinde dolaşmaktan büyük keyif aldım. Tüylerimi diken diken eden tarihi bir keyiften ziyade, modern sanatlar müzesine girmişim gibi farklı bir keyifti benim için. Girmeden dönseydim üzülürdüm.

Benim gitmeden önce okuduğum yazılarda Sagrada Familia bilet sırasının çok uzun olduğundan bahsediliyordu hep ama mevsimden dolayı sanırım biz 3-4 dk bekledik sadece. Giriş biletleri kapıdan alırsanız 2€ kadar daha pahalı. 30`yaşın altındakiler için basic bilet; internetten alırsanız 13€, kapıdan alırsanız 15€. Biletlerde giriş saati belirli olduğu için internet biletlerini planlı almakta fayda var yine.

Catalunya Meydanı/Plaça de Catalunya
k: http://www.barcelonainfo.nl/
Mağazalar, cafeler ve merkezi oteller için şehrin en canlı, en hareketli bölgesi burası sanıyorum. Bizim otelimiz de bu meydana çok yakın olduğu için çevresinde bolca yürüdük. Hemen meydanda büyük bir El Corte Ingles, (alt katında bir supermarket ve ayaküstü lezzetli şeyler atıştırabileceğiniz yerler de mevcut), Apple Store, Desigual, meydanın çevresindeki caddelerde ise Topshop, Sephora, The Other Stories, Barcelona Store, Inditex grubu ve daha bir çok mağaza var. Meydandan yukarıya doğru yürüdüğünüzde Casa Mila ve Casa Battlo`nun olduğu caddeye çıkıyorsunuz, denize doğru yürüdüğünüzde ise La Rambla caddesine çıkıyorsunuz. 

La Rambla Caddesi
k: http://res.cloudinary.com/

Catalunya Meydanı Taksim Meydanı`na, La Rambla ise İstiklal`e benzetilmiş hep. Bana göre Catalunya, Taksim`den çok daha keyifli ama La Rambla için aynı fikirde değilim. Caddede çift yönlü trafik akıyor, ortadaki alan ise yayalara ayrılmış durumda. Bolca restoran ve ufak tefek dükkanlar mevcut. Ara sokakları keşfetme imkanımız olmadı çok fazla ama bir İstiklal tadı vermedi. Fakat La Rambla`daki en güzel mekan kesinlikle Mercat La Boquera. Burası Pazar hariç her gün açık olan bir pazar yeri. Ben yerel ürünlerin satıldığı bu tazr yerleri gezmekten ayrıca keyif alıyorum zaten ama sizin ilgi alanınıza girmiyorsa bile atıştırmalıklar ve yemek yemek için çok ideal bir yer. 







Özellikle uygun fiyatlı ve çeşit çeşit içeceklerden sadece 1 tane içebildiğim için çok üzgünüm. İçecekler dışında çerezler, hemen alınıp yenebilecek durumda satılan meyveler, çikolatalar aşırı iştah açıcı. Deniz mahsüllerini ayak üstü yiyebileceğiniz ya da barlarına oturup yiyebileceğiniz mekanlar da mevcut. Yalnız şansımıza karışık bir deniz ürünleri tabağı aldık, hayatımda yediğim en kötü kalamardı 😞 

İspanya Meydanı/ Plaça de Espanya
k: http://gezipgordum.com

Bu meydanın bir ucunda dış cephesi korunmuş içi ise avm`ye dönüşmüş olan bir arena, bir ucunda da Katalan Milli Sarayı bulunuyor. Catalunya meydanı kadar hareketli bir meydan olmasa da mimari olarak daha etkileyici. İnsan kendini caddenin ortasına atıp fotoğraf çekmeye çalışmaktan alamıyor. Sarayın önündeki çeşmelerde ise haftanın belli geceleri ışık gösterisi oluyormuş (The Magic Fountain of Montjuic) kış dönemi için Cumartesi-Pazar 19:00-21:00 saatleri arasındaydı fakat biz Cumartesi gecesini maçta, Pazar gecesini de Picasso Müzesi`nde harcadığımız için göremedik.

Yeme İçme

Hem Barcelona hem de İspanya`nın geneli için verebileceğim en tatlı tavsiye bu üçlüdür 👌

  • Kinder Hippo`lar bir ara bize de gelip ışık hızı ile kaybolmuştu,
  • Pim`s Fransız malı sanıyorum ama İspanya`da da yaygın,
  • Renkli patlamış mısırlar ise efsane, gerçi benim asıl sevdiklerim açık satılan taze taze alıp yediklerimizdi ama marketlerde satılan bu versiyon da iş görür.
Tadına bakılacaklar listesi ise çok net aslında;
Paella, Cava, Sangria, Tortilla, Patatas Bravas ve denk geldiğiniz diğer Tapas çeşitleri. Biz paella ve sangria için La Rambla`da gözümüze kestirdiğimiz bir restorana girdik, fiyatlar ve lezzletler ortalamaydı. Tapas için ise Tapa Tapa ismini baya duymuştum, menüleri çok net ve açık olduğu için biz de orasını tercih ettik ama çok lezzetli bulmadım, daha yerel duran ve menüsünden hiç bir şey anlamadığımız Tapas24`ü tercih etmediğimize pişman olduk. Hoffman, Cup&Cakes, Travel&Cakes ise not alıp gidemediğimiz pastaneler oldu.

Son olarak eklemek istediğim birkaç nokta da şöyle;  
  • Konaklama için Hotel Granvia`yı seçmiştim. Hem konumu hem de otelin kendisini oldukça beğendik, tavsiye ederim.
  • Caddelerde ve metrolorda çok fazla mülteci ve evsiz gördük.
  • Katalanlara çok ısınamadım sanırım, iletişim kurduğumuz insanların %70`i asık suratlı ve tersti.
  • Ayrıca Katalanlar da İspanyollar gibi İngilizce konusunda çok başarılı değiller, ya bilmiyorlar ya da konuşmaya tenezzül etmiyorlar.
  • Mağazalar (El Corte de dahil) Pazar günü kapalı, onun dışında akşam 8, 8:30`a kadar açık.
  • Ülke de tax free alışveriş sınırı 90€ ve özellikle El Corte Ingles makyaj malzemesinden, çikolataya kadar her çeşit şeyi bulabileceğiniz bir yer olduğu için oldukça mantıklı.
  • Şehir genel olarak kalabalık ve pahalı.
  • Havaalanından şehre ulaşım (hem Aerobüs ile hem de metro/tren ile) çok rahat, ve yaklaşık 30dk.
Barcelona`dan bizim payımıza düşenler böyleydi işte ♥ 

6 yorum:

  1. Tek kelimeyle şahane bi yazı olmuş! Resmen atlayıp gidesim geldi^^
    Pegasus'un %20 kampanyası mı yoksa başka daha güzel kampanya mı:) Ben de takip ediyorum yaz için ama erken mi şimdiden almak gerekli mi bilemiyorum..
    Benim de hazin bir Erasmus gezim sonucu Barcelona'ya sadece 5-6 saat vaktim kalmıştı:( Sırtımda çanta caddeleri koşarak geçip fotoğraflamıştım:D Tekrar gitmek şart:) Giderken de kesinlikle yazını açıp notlar alacağım=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pegasun 1-2 gunlugune %50 indirim yapmisti, o sekilde aldik 😄 biz genelde cok erken aliyoruz biletleri, bence erken degil! Ama ulke o kadar garip ki, ne olacagi kestirilmiyor. Gecen yaz ohal dolayisi ile yurtdisi cikislari iptal olunca italya icin hem otelimiz hem de ucak biletlerimiz yanacakti neredeyse, son anda siyirdik 😑 o yuzden artik az daha odeyip degistirilebilir biletler ve iptal edilebilir oteller aliyorum sadece! Bizim de Madrid oyle olmustu 😁 havaalanindan otobus terminaline gecerken 2 saat falan gezebilmistik 😂😂

      Sil
  2. Aynı anda 3 arkadaşım (sen dahil) Barselona'daydınız ve ben buradaydım ühühühüh :))) Biz de çok niyetlendik Mayıs gibi gitmeye ama o bilet fiyatları ne cidden ya, ayıp denen bir şey var! Siz acayip uygun almışsınız cidden! Neyse bir gün böyle uygun bilet düşürüp gidebilirsek senin yazının çıktısını yanıma alacağım. Harika olmuş! Sefan olsun, sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Barcelona biletleri hep ucuk maalesef ya Amerikayla yarisiyorlar resmen 😑 %50 kampanyasi denk gelmeseydi biz de uzun yillar gidemeyecektik sanirim. Kampanya yapiyor sık sık ben heryerden takibe aldim 😁 umarim size de denk gelir, yaziyi begenmene de ayrica sevindim. Benden de sevgiler 😙

      Sil
  3. Harika bir yazı olmuş. Fotoğraflar çok hoş. Öyle güzel anlattın ki gitmiş kadar oldum:) Eğer olurda gidersem mutlaka bu yazıdan faydalanacağım;)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız değerli