7 Ekim 2016

Lush // Geri Dönüşüm Kampanyası


Lush Cosmetics ülkemizden çekileli çok oldu maalesef ama bir çok Avrupa şehrinde satışı var. Lush olan yerlere yolum düştüğünde mutlaka uğruyorum. Şimdiye kadar denediğim ürünler içinde favorilerim Herbalism, Ultrabland ve Bubble Gum oldu, üzerlerine tıklayarak yazılarına ulaşabilirsiniz. 

En son aldıklarımın içinden yeni favorilerim de var ama onları yazmadan önce Lush`ın geri dönüşüm kampanyasını yazmak istedim. 

Lush`ın siyah plastik kavanozlarından 5 tanesini temiz olarak Lush`a geri götürdüğünüzde istediğiniz 1 adet taze maskeyi hediye olarak veriyorlar. Verdikleri bu maske de yine bu ambalajda olduğu için, bir sonraki seferde 4 ürün ödeyip, 1 ürünü bedava alma şeklinde güzel bir döngü oluşuyor. 

Bu kampanya dahilinde kabul edilen ambalajlar sadece siyah plastik kavanozlar. Sprey şişeleri, cam balm kavanozları, şampuan şişleri vs. kabul olmuyor. 

Ben İtalya`dan almış olduğum ürünleri yine İtalya`ya giderken yanımda götürdüm. (ama ülke fark edeceğini sanmıyorum) Elimde 4 adet kavanoz olduğu için 1 tane daha ürün satın alıp onu marketten bulduğum başka bir ambalaja aktardım ve boş kaplarımı 5`e tamamladım.

Bu sefer gittiğim Lush mağazası (Floransa) çalışanları biraz nemrut olmalarına ve iletişim problemi yaşamamıza rağmen sorunsuz hallettim! yani sayılır;

Mağazayı ziyaret ettiğim ilk gün 4 plastik + 1 cam ambalajım vardı ama kız camların kabul olmadığını söyleyince "ok o zaman başka ürünler de almak istiyorum, bugün alışveriş yapıp yarın 5`e tamamlarım dedim. Tam boş kaplarımı geri alacaktım ki, onlar kalsın geri götürme dedi. Ben 4 ürün için kart verecek falan diye beklerken ismimi sordu, -her zamanki gibi- anlamakta güçlük çekti ve 2-3 dk içinde boş kaplarımla birlikte ortadan kayboldu.

Ben de 1-2 ürün alıp mağazadan çıktım ama çıktıktan sonra boş kaplarımı orada bıraktığım için pişman oldum. Kız adımı doğru düzgün anlamadı bile, not aldı mı onu da görmedim, zaten hafiften kabaydı falan derken, umudu kestim gibi oldu.

Ertesi gün 5. boş kabımla mağazaya gittiğimde aynı kız yoktu, farklı bir çalışana özet geçtim durumu ve bir defter çıkarttılar, dünkü arkadaş - arkadaşa döndü birden :) - oraya not almış, adımı tam yazamamış sanırım ama benden başka da kimsenin adı yoktu.  

Neyse mağazadan bedava maskemle -ama dayanamayıp yine 1-2 parça daha ekledim yanına- mağazadan mutlu mesut ayrıldım. Ne yalan söyleyeyim o kadar biriktirdiğim bir de yanımda taşıdığım şeyler boşa gitseydi üzülecektim, zaten Lush`ın ülkemizden çekilmiş olması, geri gelse bile bu geri dönüşüm kampanyalarını bizim ülkemizde uygulamama ihtimalinin yüksek olması yeterince can sıkıcı. 

Bir de M.A.C. var aynı işi yapan bildiğiniz gibi; onlar da 6 adet boş ambalaja istediğiniz bir ruju ücretsiz veriyorlar ama ülkemizde böyle bir imkan yok. Ben Mac ambalajlarımı da atmıyorum, onları da yurt dışına gittiğimde dönüştürüyorum. Back 2 MAC ile ilgili ayrıntılı yazımı da üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bizde bu geri dönüşüm olayını yapan Kiehl`s var şu an sadece bildiğim kadarıyla ama onlar da tam boy ürün değil biraz ıvır zıvır ürünler veriyorlar. (Toplamda 10 ambalaj için 2 seyahat boy ürün ve 1 lip balm)

Hem müşteri sadakati, hem çevre faktörü hem de firma imajı açısından güzel bir hareket olan bu geri dönüşüm kampanyalarının artması ve özellikle Mac`in bizde de uygulanması ümidi ile çöpleri biriktirmeye devam!


6 yorum:

  1. Lush buradayken geri dönüşüm olayını uyguluyordu; ondan eminim. MAC niye uygulamıyor, anlamıyorum; çünkü aslında plastik geri dönüşümü yapan pek çok tesis mevcut. Belki de MAC'in istediği standartlarda değildir, bilemiyorum. Ya da anlaşamıyorlardır. Ama umutla bekliyorum. Ve ayrıca ben de MAC'lerimi atmıyorum, saklıyorum :)))) Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendi üretim tesislerinde geri dönüştürüyorlar belki, sadece üretim yapılan ülkelerde kabul ediyorlar diye bir teorim var ama dayanağı yok :)

      Sil
  2. Kiehls'de yapıyor bunu ama sanırım 10 boş ambalaja oluyor ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet kiehls yapıyor, onları da biriktiriyorum ama ödülleri çok cezbedici değil :(

      Sil
  3. Burada da BacktoMac yok, ben yine de ambalajlarimi biriktiriyorum. Olur da gecerli oldugu bir ulkeye gidersem geri donusume verip, bir arkadasima hediye edebilecegim bir ruj olur. (Sanirim sadece ruj veriyorlar.) Mac ruja hayir diyebilecek bir arkadas tanimiyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahaha evet öyle bir arkadaş bence de yoktur :) Sadece ruj veriyorlar, ben de önümüzdeki seyahate kadar artık sıkıldığım rujları bitirmeyi planlıyorum.

      Sil

Yorumlarınız değerli